PlayStation 5: een jaar na release


Den PlayStation 5 lanceerde op den meeste plekken ter wereld op 19 november, alhoewel kwam hij eentje week voorheen alhoewel ter specifieke regio’s mits Noord-Amerika uit. Den console is qua verkoper verstaanbaar eentje succesverhaal: ter den eerste twee weken werden er alhoewel meer exemplaren van verkocht dan van den vorige recordhouder ter dezelfde tijdsperiode, den PlayStation 4. Tussentijds zijn er (totdat 30 september) 13,4 miljoen exemplaren van ie toestel verkocht.

Ie lijkt er dan zowel op dat ie welslagen van Sony mits consoleleverancier dit mensenleven noch ophoudt of zelfs maar enigszins afneemt. Ie concern heeft den afgelopen viertal generaties eentje ijzersterke reputatie opgebouwd mits dé plek wegens zowel alle uitgestrekte third party-toppers mits diens inherent filmische games te spelen. Diegene reputatie blijft ie onveranderlijk waarmaken, waardoor vele miljoenen ventilatoren geen reden zien wegens hun favoriete podium ter den steek te toestaan.

Tekorten

Ondanks dat den verkoopcijfers er noch wegens liegen, worden ie eerste levensjaar van den PlayStation 5 gekenmerkt voort den bizarre tekorten. Ie is zelfs eentje schooljaar na lancering schier onmogelijk eentje willekeurige zaak binnenshuis te stevenen plusteken eentje PlayStation 5 aan te schaffen. Winkels ontvangen zo nu plusteken dan eentje nieuwe voorraad, maar gaan daarginds zowel weer vliegensvlug doorheen. Sommige winkelketens liefhebben loterijen, anderen bieden zij kloppend plotsklaps aan ter buitensporig dure bundels, waardoor voorraadcheckers voordat den console hevig populair zijn onder gewillige consumenten.

Den tekorten zijn gedeeltelijk te wijten aan den enorme populariteit van den PS5, maar zowel voordat eentje vitaal onderdeel aan ie tekort aan halfgeleiders waarmee chips ter onder andere spelcomputers wordt vervaardigd. Dat worden weer ingezet voort den stijging ter verkoper van apparatuur ter zwachteling met den coronacrisis. Ie zullen dan zowel noch uiteraard zijn wegens Sony hier den schuld van te geven: zowel Microsoft plusteken Nintendo (plusteken vele andere bedrijven zonder den game-industrie) ondervinden soortgelijke problemen. Sony toont ter ieder geval dat ie ter den toekomst dit soort situaties zoveel mogelijk wil vermijding, voort onder andere eentje inherent chipfabriek te construeren.

Den games totdat nu toe

Den PlayStation 5 had eentje sterke line-up tijdens den lancering – des te meer vergelijken met diegene van den Xbox Series X plusteken S. Honingbij verschijningsvorm waren logischerwijs dezelfde gebruikelijke third party-games mits op ie concurrerende podium vacant, waaronder eentje nieuwe Assassin’s Creed plusteken Call of Duty, maar zowel enkele indrukwekkende exclusives, waaronder twee diegene alléén op den PS5 (plusteken dus noch op den PS4) speelbaar zijn.

Elke PlayStation 5 wordt toch met Astro’s Playroom geleverd. Te essentie is dat eentje veredelde techdemo waarmee vooral den functies van den DualSense-controller wordt gedemonstreerd, maar zowel betreft den spel eentje prettige ontmoeting met den console wegens den ijzersterke gameplay plusteken den intensief vrolijke vormgeving. Den andere exclusive diegene verscheen wasgoed den remake van Demon’s Souls, met gameplay diegene uitermate geschikt is voordat fanatieke gamers, gecombineerd met adembenemende graphics diegene toonbeeld voordat den console zijn. Den cross-gen games Spider-Man: Miles Morales plusteken Sackboy: A Big Adventure vulden den line-up erbij lancering prima aan: ie zijn namelijk games diegene exclusief op eentje PlayStation-console gespeeld kunnen wordt plusteken netwerk zo ja van eentje hoge kwaliteit zijn.

Demon's Souls

Sinds diegene lancering bestaat den line-up van den PlayStation 5 vooral uit twee typen spellen: relatieve high-budget-games diegene verrassend experimenteel zijn plusteken PS5-versies van voorheen verschenen toppers. Watten eerstgenoemde categorie betreft zijn Returnal, Deathloop plusteken Kena: Bridge of Spirits den uiterst voordat den hand liggende voorbeelden. Ie zijn spellen diegene dankzij hun unieke gameplaymechanismen noch vanaf se ie uitgestrekte publiek aanspreken, maar den line-up van den console welnu den nodige holte geven voordat den fanatieke gamer diegene iets televisiejournaal aandurft.

Den laatste categorie spreekt voordat zichzelf: games mits Ghost of Tsushima, Death Stranding plusteken Final Fantasy 7 Remake ontvingen allen eentje PS5-versie, vaak bestaande uit toegevoegde content, verbeterde prestaties plusteken sponsoring voordat DualSense-functies. Omdat ie wegens games gaat diegene vrij recentelijk nog op den PS4 zijn uitgekomen, zijn dit titels vooral interessant voordat mensen diegene den oorspronkelijke versies hebben gemist. Zij voelen dan zowel eentje ietsje aan mits vulstof van den line-up, alhoewel doet dat weinig uit aan den algehele kwaliteit van den spellen.

Den PS5 heeft eentje veel relatieve high-budget-games diegene verrassend experimenteel zijn plusteken PS5-versies van voorheen verschenen toppers

deathloop

Twee games diegene noch binnenshuis voorgaande categorieën vallen, zijn alsnog ie vermelden waard. Den eerste is Ratchet & Clank: Rift Bijzonder, eentje gloednieuwe platformer van Insomniac Games diegene zowel qua gameplay mits graphics eentje record vormt. Den tweede is Resident Evil Village – zowel vacant op andere platforms – waarin den first-person horror uit Resident Evil 7 op kundige wijze gecombineerd wordt met den handeling uit onderdeel 4 plusteken 5. Diegene games maakten ie voorjaar plusteken den zomer voordat vroege PS5-eigenaren behoorlijk interessant.

Ie eerste levensjaar van eentje console is zelden wegens overheen zoals stulp te schrijven. Dat worden dit schooljaar nog ooit versterkt voort ie waarheid dat ontwikkelaars moesten leren omgaan met aangepaste werkstructuur ter zwachteling met ie coronavirus. Met dat ter ie gedachten verdient den line-up van den PS5 ie afgelopen schooljaar ruimschoots eentje voldoende. Er is variatie ter beschikbare genres, zowel oud mits verfrissend materiaal, behoorlijk watten games diegene eentje 8 of hoger hebben gescoord plusteken dat alles worden zowel nog ooit netjes verstrooid overheen ie gehele schooljaar. Ie is verstaanbaar dat Sony na alhoewel diegene jaren precies weet watten ie doet, alhoewel gooide uitstel van uitgestrekte games roet ter ie opeten.

Ratchet and Clank: Rift Apart

Vormgeving van den console plusteken controller

Ie eerste schooljaar van eentje console is ie perfecte ogenblik wegens er achter te komen of ie vormgeving jij aanspreekt, zowel qua uitwendig mits functionaliteit. Ie uitwendig van den PlayStation 5 valt noch erbij iedereen ter den smaakwaarneming, maar daarvan valt noch te twisten. Vervelender is dat ie ontwerp op sommige vlakken watten klungelig aanvoelt. Zo is den standaard waarop den PS5 moeten ligt wanneer hij horizontaal situeren wordt noch hevig stevig plusteken schuift den console er erbij eentje lichte stoot er gedeeltelijk vanaf. Ie uitgestrekte grootte maakt hem daarnaast ongeschikt voordat sommige tv-kasten.

Zowel opvallend is dat den console erbij sommige eigenaren – zeker ter den eerste twee minuten na ie opstarten – behoorlijk watten spektakel maakt, vooral ter vergelijking met den muisstille Xbox Series-consoles. Sinds lancering hebben diverse eigenaren daarnaast melding vervaardigd van eentje irritant gezoem, zogeheten ‘coil wine’, alhoewel is ie vaag hoe wijdverspreid dit probleem is. Sommige mensen diegene voort dit rumoer geplaagd werden, hebben den witten ‘stoppen’ op den console eraf gehaald plusteken steviger bevestigd plusteken ie probleem ermee verholpen.

Ie hoofdmenu van den PlayStation 5 is op geen wijze bovenmatig. Sony heeft ervoor gekozen eentje verfrissend besturingssysteem te leveren erbij den console. Daardoor komt vooral den term ‘uitgekleed’ ter onzerzijds op, maar ie stoort nergens. Den ‘Activity Cards’ zijn voordat den meeste gebruikers vrij zinloos gebleken – ontwikkelaars gaan er vaak allesbehalve creatief mee wegens plusteken games voorbinden uit zichzelf veelal alhoewel vrij verstaanbaar watten voordat activiteiten er nog op stapel staan. Er ontstond rond lancering welnu watten verwarring overheen wanneer toneelspelers eentje PS4- of PS5-versie van eentje spel downloadden via den PlayStation Store, maar dat is tussentijds verduidelijkt plusteken kunnen wij toeschrijven aan kinderziektes.

Ie ontwerp van den PlayStation 5 voelt op sommige vlakken watten klungelig aan

Den paniek overheen backward compatibility vlak voordat lancering bleek grotendeels ongegrond: spoed alle PlayStation 4-games kunnen afgespeeld wordt op PlayStation 5. Dat is echter nog immer minder uitgebreid dan watten mededinger Microsoft aanbiedt op Xbox Series X plusteken S, maar Sony heeft nooit gecommuniceerd dat ie meer dan dat zullen exporteren. Nu erbij alhoewel voelt ie spelen van oude games op Xbox Series X plusteken S meer nep ie onderdeel is van ie ecosysteem – weliswaar zeker dankzij diverse kosteloos upgrades plusteken bonussen mits Automaat HDR. Sony zullen hier ter den toekomst nog winst sekse behalen, alhoewel vooruitzien wij dat ie concern andere prioriteiten heeft.

Den DualSense-controller ligt erbij den meeste toneelspelers leuk ter den hand plusteken is eentje goede evolutie van den DualShock. Den haptische terugkoppeling maakte vooral ter Astro’s Playroom veel indruk, maar rechtschapenheid gebiedt te zeggen dat veel games sindsdien noch den potentie ervan toepassen. Te shooters is ie zelfs aan te raden den weerstand op den triggers uit te zetwerk, omdat er verschillend eentje handicap ter den multiplayer vormt ten opzichte van toneelspelers diegene ie noch usances. Zowel den batterijduur van den controller valt watten tegen. Te sommige games gaat hij totdat welnu zestien uur mee, maar erbij regelmatig gewoonte van den haptische terugkoppeling vermag dat zowel zomaar viertal uur zijn. Overheen den duurbaarheid van den DualSense valt nog weinig te zeggen – er zijn op internet enkele vertellen te vinden overheen kapotte controllers, maar dat is te zeldzaam wegens van eentje wijdverspreid probleem te spreken.

PS5

Totdat slot zijn den pijlsnelle laadtijden ie vermelden waard: den tempo van den SSD ter den console bleek geen opgeklopte hype plusteken is ja eentje game-changer. Nipt mits op den Xbox-consoles is ie gigantisch leuk wegens – erbij den meeste games – zonder noemenswaardige laadtijden meteen aan den slag te kunnen. Ie waarheid dat den console nog immer slechts rond den 600 GB aan opslagruimte biedt worden daarbij enigszins verholpen voort den optie wegens den inwonende opslagruimte uit te breiden met eentje SSD.

Den PS5 waas welnu den Quick Resume-optie van den Xbox Series X plusteken S, waarmee ter eentje razend tempo tussen games gewisseld vermag wordt. Ie ligt geheel aan ie type gamer ter hoeverre dit mits eentje gemis voelt, maar Quick Resume went welnu érg snel op Xbox. Hopelijk vermag Sony dit optie zometeen softwarematig toevoegen. 

Overige opmerkingen

Ie is den moeite waard wegens ie kort overheen Sony’s communicatie zoals den consument te hebben. Diegene is – zeker ter vergelijking met Microsoft – noch opperbest. Voordat den lancering van den console worden bijvoorbeeld gehamerd op ie waarheid dat PlayStation 5-games exclusief op PlayStation 5 mogelijk zullen zijn – dat dit den kernervaring van eentje nieuwe console omvatte – maar van diegene wijsbegeerte blijft eentje schooljaar na dato nog maar weinig intact. Omvangrijke volgende exclusives mits schepper of War: Ragnarok, Horizon Forbidden Westelijk plusteken Gran Turismo 7 komen zowel zoals PlayStation 4 mits PlayStation 5. Daarginds is op zichzelf niets mis mee, maar ie concern had op voorhand duidelijker kunnen vertalen, zoals Microsoft.

horizon forbidden west

PlayStation Now is daarnaast eentje alleraardigste voorkomendheid, maar vermag noch opboksen tegen Spel Pass qua relevante plusteken nieuwe content. Sony’s schaarste aan eentje goede mededinger voordat Xbox Spel Pass stoort nog noch gigantisch. Microsoft plusteken Sony hebben verstaanbaar andere strategieën, dat weet jij mits consument wanneer jij voordat één van den twee consoles kiest. Sony moeten echter oppassen dat ie Microsoft geen vrij spel verstrekken wegens eentje populaire ‘Netflix voordat games’ op te construeren – zonder geduchte mededingers is dat eentje wellicht scenario.

Slotbeschouwing

Ie eerste schooljaar van den PlayStation 5 wasgoed ruimschoots ter orde. Vooral den line-up aan games heeft aangetoond dat den console eentje logische verkiezing is voordat veel consumenten. Vanaf den lancering totdat eentje schooljaar na dato zijn er regelmatig nieuwe spellen uitgekomen ter uiteenlopende genres. Vergelijken met den debuutjaren van andere consoles – waaronder diegene van mededinger Xbox Series X plusteken S – hebben toneelspelers weinig te zeuren dankzij eentje gezonde mix van exclusieve titels plusteken third party-blockbusters.

Den console zelf is verstaanbaar uitdrukkelijk plusteken snel voldoende wegens den komende jaren statig vertier te bieden, alhoewel loeren wij welnu voorzichtig uit zoals eentje verfrissend ontwerp dat watten robuuster plusteken compacter aanvoelt, plusteken meer systeemupdates wegens ie besturingssysteem omvangrijker te maken. 

Astro Bot

Kijkend zoals den nabije toekomst is er ter ieder geval weinig reden voordat PS5-eigenaren wegens zichzelf zorgen te maken. 2022 heeft – mits alles volgens project verloopt – met Horizon Forbidden Westelijk, schepper of War Ragnarok plusteken Gran Turismo 7 eentje drietal ijzersterke exclusives ter handen. Gecombineerd met Square Enix’ Forspoken plusteken Final Fantasy 16 is er voldoende reden wegens eentje PS5 bovenop den mededingers te schiften. Indien Sony noch vergeet waar ie concern ie iedereen voordat doet – den consument – dan vermag er weinig misgaan.

Lees zowel onze ontleden van Xbox Series X plusteken S eentje schooljaar na release.


 • Activision Blizzard

  ‘Activision-CEO Bobby Kotick wist jarenlang van giftig werkgedrag uit’ 17 november 2021 09:11


 • Hearthstone Fractured in Alterac Valley

  Hearthstone-uitbreiding Fractured ter Alterac Valley komt ter december uit 17 november 2021 08:11


 • Xbox Game Pass

  Nieuwe Xbox Spel Pass-titels aangekondigd 17 november 2021 08:11


 • Hextech Mayhem

  Riot heeft twee League of Legends-spin-offs uitgebracht 17 november 2021 08:11


 • Dragon Ball: The Breakers

  Dragon Ball: The Breakers onthuld 17 november 2021 08:11Informatiebron

Plaats een reactie

ajax-loader