Apple's nieuwe M1 Ultra-chip zou sneller zijn dan RTX 3090


Apple onthulde den M1 Ultra gisteravond. Den Ultra-variant van Apple’s inherent M1-reeks bestaat, kort wegens den bocht, uit twee aan mekaar gesoldeerde M1 Max-chips. Den twee chips werken samen plus hebben daarbij eentje onderlinge bandbreedte van 2,5 terabyte vanaf tellen — royaal sneller dan veel alternatieve multi-chip oplossingen.

Met ie versmelten van twee identieke chips bestaat den M1 Ultra uit eentje 20-kernige cpu (16 high-performance plus 4 high-efficiency) plus eentje gpu met 64 rekenkernen, ja voordat 21 teraflops. Te totaal bestaat den complete SoC uit 114 miljard halfgeleiders.

Overheen absolute prestaties worden, zoals welnu vaker ie geval is erbij Apple, noch gesproken. Welnu zullen Apple’s inherent grafieken aan willen voorvallen dat den cpu dezelfde prestaties vermag leveren mits eentje 16-kernige Core i9-12900K van Intel, terwijl den M1 Ultra omstreeks 100 watt minder stroom slurpt. Uiteindelijk zullen den chip zowel 90 procent sneller willen preseteren dan diezelfde krachtinstallatie processor. 

Relatieve performance van de Apple M1 Ultra-chip tegenover de Core i9-12900K-processor van Intel.

Relatieve performance van de Apple M1 Ultra-chip tegenover de GeForce RTX 3090-gpu van Nvidia.

Voordat den gpu trok Apple eentje vergelijking met Nvidia’s GeForce RTX 3090. Apple schenken zelf aan dat den M1 Ultra noch louter iets sneller vermag presteren, maar zowel dat ie dat voordat omstreeks 200 watt minder doet. Op maximaal vermogen zullen den gpu nog onder den 120 watt stroomrendement blijven, aldus Apple zelf. 

Vaag is nog hoe den respectievelijke gpu’s tegenover mekaar zijn afgewogen; Apple noemde hierover specifiek geen game-prestaties of selecte benchmarks. Den mogelijkheid bestaat dat den gpu’s gemeten zijn met ie oog op content creation plus driedimensionale renders, noch zo zeer gaming. Toch houdt Apple vast aan MacOS voordat den M1 Ultra, terwijl den meeste pc-games uitsluitend op x86-systemen wenden.  

Den M1 Ultra-chip wordt mits eerste situeren ter den nieuwe Mac Studio-computer, maar verdere implementaties werden nog noch verklapt. Welnu liet den tech-gigant weten dat Mac Professional-computers mogelijk uitgerust kunnen wordt met eentje nog zwaardere SoC dan den M1 Ultra. Den uiterst recente Mac Professional-modellen werden nog geleverd met met Intel Xeon-cpu’s plus AMD’s Radeon Professional W6000X mits gpu.


 • Screenshot van de RTX 3090 Ti-videokaart die gedurende Nvidia's CES 2022-presentatie onthuld werd.

  RTX 3090 Ti verschijnt op 29 maart 09 maart 2022 16:03


 • Render van de AMD Radeon RX 6000 videokaart.

  Verwachte revisies voordat RX 6000-gpu’s verschijnen mogelijk ter april 08 maart 2022 15:03


 • Druppel-in-display voordat den Spel Boy Advance is wieg voordat den oningewijde 08 maart 2022 15:03


 • Illustratie van een Intel Arc-processor uit de Alchemist-generatie (DG2).

  ‘Eerste Intel Arc-gpu’s voordat desktops verschijnen ter mei-juni’ 08 maart 2022 14:03


 • Promotionele render van een Exynos 2200-SoC van Samsung.

  Hackers achter Nvidia-lek hebben zowel Samsung geïnfiltreerd 07 maart 2022 12:03Informatiebron

Plaats een reactie

ajax-loader