Raad van State: ‘Kansspelautoriteit had EA geen dwangsom mogen opleggen voor lootboxes Fifa’


Den Kansspelautoriteit (Ksa) ziet den lootboxes ter den Fifa-games mits eentje kansspel, maar den Raad van State (RvS) beargumenteert dat diegene lootboxes eentje klein onderdeel van eentje groter spel zijn. Den Ministerie bestuursrechtspraak van den RvS, den opperste bestuursrechter, oordeelt daarom dat den dwangsom diegene EA ter 2019 kreeg opgelegd wegens den Kansspelautoriteit onterecht is.

Lootboxes
Te 2020 kreeg den Kansspelautoriteit nog bijval van den tribunaal ter Greneboom Liguster, diegene den besluit van den Ksa goedkeurde. Den Ksa stelde dat den lootboxes, ter den vorm van spelerspakketten ter den Ultimate Team-modus van den voetbalspellen, eentje willekeurige inhoud én eentje economische waarde hebben.

Dat maakt diegene packs eentje online kansspel volgens den Ksa, waar EA dus eentje vergunning voordat nodig zullen hebben. Plus zullen minderjarigen niets meer met den packs te maken mogen hebben, zoals steevast ie geval is erbij online kansspelen. EA wasgoed ie daarginds noch mee ooit plus ging ter hoger beroep.

Hoger beroep
Te dat hoger beroep beargumenteerde EA dat “den packs eentje onderdeel [vormen] van eentje breder behendigheidsspel, den Fifa FUT-modus, plus geen chic spel [zijn]. Den packs voegen, mits onderdeel van eentje breder spel, eentje kanselement toe, maar zijn geen chic spel. Verreweg den meeste packs kunnen inclusief verworven wordt wegens gameplay, tegenstelling wegens ie spel te spelen. [..] Voorts is den inhoud van den packs noch mits prijs of verzekeringspremie te plaatsen. Den inhoud van den packs schenkkan noch legitiem ter poen wordt omgezet plus is afgesloten van den economiestudie.”

Ie hoger beroep is volgens RvS gegrond plus daarom moeten den uitspraak van den tribunaal ter Greneboom Liguster vernietigd wordt. EA hoeft dus geen dwangsom meer te voldoen. Voorts moeten den Ksa den proceskosten vergoeden.

Reacties Ksa plus EA
“Den Ksa gaat bezien watten den consequenties van dit uitspraak zijn voordat haar werkwijze van lot boxes”, zo meldt den Kansspelautoriteit op haar webstek. Ie schenkkan dus zijn dat dit uitspraak prestaties gaat hebben voordat andere gamemakers diegene lootboxes ter hun spellen opvangen.

Den officiële reactie van EA luidt mits volgt: “Ie raadsbesluit van vandaag bevestigt onze overtuiging dat geen voetgewricht opzicht van Fifa of Fifa Ultimate Team volgens den Nederlandse wet mits gokken schenkkan wordt beschouwd. Honingbij Electronic Geneesheer staan smaak, vreugde, rechtschapenheid plus waarde voorop erbij ie maken van games. Onze voorrang is ervoor te zorgen dat onze toneelspelers ter Nederland plus overheen den hele wereld eentje positieve speelervaring hebben.”


 • State of Play

  Hier bekijk jouw vanaf 23:00 uur den PlayStation State of Play 09 maart 2022 17:03


 • PlayStation 5 kopen: Alle winkels plus kennisoverdracht op eentje rij 09 maart 2022 16:03


 • Screenshot van de RTX 3090 Ti-videokaart die gedurende Nvidia's CES 2022-presentatie onthuld werd.

  RTX 3090 Ti verschijnt op 29 maart 09 maart 2022 16:03


 • Close-up van de Apple M1 Ultra-chip, welke bestaat uit twee M1 Max-chips ineen.

  Apple’s nieuwe M1 Ultra-chip zullen sneller zijn dan RTX 3090 09 maart 2022 16:03


 • Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

  ‘Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin-demo komt uit tijdens State of Play’ 09 maart 2022 15:03Wel

Plaats een reactie

ajax-loader